Dag 3, Smukke Mariager Fjord

Så ramte jeg dag 3 på min Jyllands tur, og i dag skal jeg / vi til Mariager Fjord, og jeg glæder mig som et lille barn.
Jeg har “drømt” om Mariager Fjord siden mit første møde med Tony Hald, hvilket skete på en meget impulsiv deltagelse fra min side til Ærø i 2017.
Her mødte jeg som skrevet Tony, og under de for få dage på øen i det sydfynske øhav, talte Tony og Karsten (Ven til Tony også deltagende på Ærø) meget flot om Mariager Fjord… den var smuk og så kastede den ofte mange og flotte fisk af sig, jeg blev faktisk inviteret over på en weekendtur, og så ville Tony og Karsten vise mig Fjorden, men det blev aldrig til noget, hvorfor ved jeg faktisk ikke!

Vi havde fået nogle spots af Tony dagen forinden, og planen var at vi skulle tage afsted tidligt, fiske fra 06.00 og frem til Tony ankommer på pladsen, og sammen med ham skulle vi fiske ind i tusmørket.

Men fredagen gik der Ripasso i den, snak ind i de små timer inden vi kom i seng, pakket til dagen efter havde vi heller ikke nået, madpakken skulle også have været smurt, ingen ting havde vi nået, andet end hygget ved spisebordet. Nå ja, faktisk også den eneste aften hvor vi fik noget ordentligt at spise, Michael havde været i køkkenet.

Så vi var faktisk først i vandet kl. 11.00

Michael tager en havørred på 9 kast, jeg havde smidt en…
Det gik meget hurtigt op for os, at fjorden holdte mange fisk.
Men mange af dem var fisk i størrelsen 20 – 37 cm, nogle endda mindre, måske 10 – 15 cm.
Vi havde også nogle seriøse bud på henholdsvis flue og gennemløber, følgere havde vi også, og af fisk som vi gerne så for enden af vores line.

Tony ankommer omkring kl. 12, har faktisk ikke helt styr på hvornår, men det var ikke længe efter vi var ankommet, men da han kom, havde vi allerede haft 6 havørred i hånden, og to fede hornfisk.

Apropos hornfisk, så var der dejligt nok, ikke særlige mange i Mariager fjord, slet ikke som i Limfjorden, fortalte Tony.

Michael og jeg fisker et godt stykke fra hvor Tony kommer ned til fjorden, så vi vælger at fiske tilbage og møde ham. Tony har ikke været på spottet i mange minutter, inden vi ser store plask og sprøjt, han har fået en god fisk på, jeg iler igennem vandet, vil gerne hen og have nogle fightfotos, men når det ikke inden Tony har landet den sikkert.

Siger hej og ønsker ham tillykke.
Tony fortæller at han var gået igennem det lave vand (Vi snakker skinnebens dybt vand) og en fisk på 60 cm panikkede og søgte ud over det mørke, han skyndte sig at sende en lille brenda flue ud over det mørke, i retning af hvor den store fisk var svømmet hen… stripper et par gange, og så nappede den fisk han netop har landet.
Den syner større end den i virkeligheden var, den målte 46 cm og vægten kender jeg desværre ikke, men fisken var absolut ikke tynd, faktisk modsat.

Tony Hald med dagens tyksak.

Jeg havde lovet Tony en pils når vi mødtes, men den havde vi glemt oppe i bilen, som ikke lige var en man smuttede op til, så Tony havde selv taget nogle med, så vi deler en øl i vandkanten på et af de smukkeste steder jeg fisket, store ege og bøgeskove spejler sig i vandet, alt bakker og bukker sig, må rislende bække der løber ud i fjorden, vige og udspring, bunden er fyldt med liv, både planter og små fisk, krebsdyr og lopper.

Mariager Fjord er besøget værd, bare for sine omgivelser… virkelig smuk.
Bare turen til spottet, gennem flot ny skov, forbi noget mose og over en fin lille rislende bæk.
Tony havde i telefonen sagt til mig, da han skulle forklarer hvor vi skulle holde og hvordan vi kom ned til det anviste spot, at vi lige skulle stoppe op når vi kom ud af skoven og lige nyde udsigten.

Vi fisker spottet af nogle timer, Jeg havde taget 9 havørreder, Tony og Michael 4 stk hver, så døde det ud, ingen fisk ringede i det stille vand, ingen hug… ingen ting.
Så var det tid til et pladsskifte, så Tony førte an og tog os det et nyt spot. Ikke nær så kønt som den første plads, men hold nu op nogle store muslinge rev… Her har Tony haft godt med fisk igennem tiden, men der var ikke det store, jeg tog 2 mindre havørreder på pladsen, og da den var fisket færdig, skulle der en ny plan på bordet.

Vinden var lovet 5 – 6 m/sek, men det var middelvinden, stødene var nok nærmere 11 – 12 m/sek, og jeg havde ved plads to, skiftet min kære #5 stang ud med en #7, for ved første plads, der var den til tider presset, trods for vi havde noget læ der, plads 2 var mere åben, så derfor et stangskifte.

Vi står oppe ved bilerne, Tony roder rundt på sin mobiltelefon, han leder efter gode spots med den bedste vind, opgaven var ikke nem, så det endte med vi tog tilbage til det første spot, der vidste vi der var fisk, vi var i nogenlunde læ, og så var det også Tonys favorit sommerplads, en plads hvor han igennem tiden har landet nogle rigtig fine fisk, det fik vi syn for senere, da han stod og viste fotos fra sit galleri på telefonen, store flotte fjordørreder.

Da solen er ved at gå ned bag de flotte skove, skyerne hang omkring solen med skarpe kanter, lidt mørke i det… og vinden havde lagt sig til næsten ikke noget, der stod jeg og ønskede jeg boede ved fjorden, jeg kan næsten ikke beskrive hvor betagende og smukt det var, forsøgte at fange det på mobilen, men det gjorde ikke momentet ret.

Farverne, spillet imellem skyer, sol og vand er slet ikke fanget, men tro mig, det var virkeligt smukt

Alle mine fisk, trods deres størrelse, bliver talt med i regnskabet, en fisk er en fisk, men også deres styrke gør de skal have kredit og bliver derfor et tal i min fangster, men de største var under mål.
Men uanset hvor lille den største var, så er var den en jysk pr, meeeeen, ville dælme gerne have en over mål.

Hopper ud på langsiden ved sejlrenden, der var nogle muslingerev / banker, noget rigtig fin leopard bund, alt sammen der stødte op den den dybe sejlrende med det stejle skrænter.
Her er jeg gået 150 – 200 meter ned og er begyndt at fiske tilbage mod Michael og Tony, jeg får et solidt hug… men fisken bliver ikke på fluen.
Så mærker jeg ganske få hornfisk på strækket.
Er 50 – 75 meter fra hvor fjorden knækker ind i den vig vi har fisket i det meste af dagen, da Tony kommer mig i møde og spørger om jeg har mærket noget, fortæller ham om hugget og de få hornfisk.
Tony fortæller at Michael havde set nogle større fisk inden i viget, hvorefter han vender om for at gå tilbage…
Der kommer et voldsomt hug, min line strammer op, jeg laver strip’n’strik og fisken er fast, løfter min fluestang op, og den flexer.
Tony snurrer rundt igen og griber sin mobil telefon og skyder nogle fotos.
Efter en intens fight på nogle minutter, kunne jeg endelig lande min første jyske ørred, og så endda en fra Mariager Fjord, der var over mål.
Smælder fed, super flot og så 42 – 43 cm.

Resten af aftenen fiskede jeg skumbille, havde et par forsøg, men mere blev det ikke til.
Michael landede meget hurtig 4 havørred i det falmede lys, alle havde taget en str. 10 kobberbasse som han havde på som ophænger.
Den ene af fiskene, en fin sag på 39 cm, gylpede 3 sild / brislinger op under afkrogningen, så de får en del at spise i Mariager.

Vi stoppede fiskeriet ved midnat, og gik igennem den mørke skov, kun i selskab af hinanden, snak og lyset fra min mobiltelefon.

Vi har igennem dagen haft samlet 34 havørred i hånden, jeg har taget de 14 og resten må Michael og Tony dele. 3 hornfisk var alt der blev taget, og jeg nappede dem alle.

En dag ved en smuk plet på danmarkskortet var ved at rinde ud, men inden vi drog til hver sit, så blev vi enige om at gentage turen længere henne på sommeren.

Michael har jeg aftalt med, at jeg kommer over når vi skal til Mariager igen, samt under efteråret fiskeri, både efter havørred og gedder.
Måske er vi ved at starte en tradition… det kunne være lækkert.

Sidder her kl. 13:21, Michael tager en morfar, jeg har pakket lidt…
Skulle have været taget hjem i dag, men det rykkede vi til tirsdag, som så nu igen er rykket til mandag, vi begge er fuldkommen smadret, det har været nogle hårde dage, i båd, geddefluefiskeri, Jerk bait, havørred fiskeri, og alle turene har ikke været korte, plus afstandene herovre er lange, især når man som Michael bor midt inde i det hele… Herning.

Nu vil Michael snart stå op, så vil vi køre tilbage med hans båd og traileren til hans far, og så skal vi lige hente nogle haveplanter til fruen, hun øjnede lige chancen på et DBA køb, så nu skal vi ned og hente dem.

Et træt knæk og bræk herfra
Jeg tror der bliver forholdsvis stille på fedtfinnerne, indtil vi rammer sjælland… her skal jeg lege guide i den uge, Michael skal ud og se om han kan fange en sjællandsk havørred.

/Martin


Om Martin Harregaard

Fluefisker er mit område, griber dog til tider en jerk bait eller vertikal stang. Jeg fisker primært kyst, men også å og sø Er gift med sidens anden fedtfinne fisker.

Kig også på dette

En tiltrængt tur

En meget tiltrængt tur på kysten, efter længere tids fravær, kunne jeg igen stå derude, svinge fluestangen og forhåbentlig ramme en hugvillig ørred.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *